Καραμέλα, η απόλυτη πολυτέλεια τώρα και σπιτική

Ζάχαρη, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Αρκούν τρία απλά υλικά για να φτιάξετε μια νόστιμη γλυκιά καραμέλα. Χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε επιδόρπια και πουτίγκες, ως γέμιση για τρούφες και σοκολάτες, ή ως επικάλυψη για παγωτό και κρέμες custard. Συνδυάζεται απίστευτα εύκολα! Ενώ η παρασκευή καραμέλας στο σπίτι μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντική, χάρη στο Thermomix®, γίνεται πιο εύκολα από όσο νομίζετε. Συγκεντρώσαμε μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την παρασκευή καραμέλας.

Η καραμέλα είναι κλασική ή μοντέρνα γεύση;

Με τόσους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής, το τελικό προϊόν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς! Εάν έχετε διάθεση για νοσταλγία, δοκιμάστε να φτιάξετε καραμέλες toffee και μεταφερθείτε απευθείας στην παιδική σας ηλικία. Εάν προτιμάτε κάτι πιο σύγχρονο, προσθέστε μερικούς καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους στην καραμέλα, συνδυάστε την με σοκολάτα και πασπαλίστε την με θαλασσινό αλάτι. Εάν τη φτιάχνετε για κάποιο δείπνο, καταπλήξτε τους καλεσμένους σας, προσθέτοντας μερικές ασυνήθιστες γεύσεις, όπως κάρδαμο ή τζίντζερ, για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο με καραμέλα.

Πώς φτιάχνεται η καραμέλα;

•Χάρη στο Thermomix® TM6, η χρήση της λειτουργίας Καραμέλα για την παρασκευή σάλτσας καραμέλας δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη! Αξιοποιήστε τις υψηλές θερμοκρασίες και ακολουθήστε απλώς τα βήματα του καθοδηγούμενου μαγειρέματος.

•Χρησιμοποιήστε τα Thermomix® TM31 και TM5, για να φτιάξετε ένα σιρόπι ζάχαρης μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 120°C. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετέ το σε μέτρια θερμοκρασία, παρακολουθώντας προσεκτικά και αρχίζοντας να ανακινείτε απαλά το κατσαρολάκι μόλις αλλάξει χρώμα το σιρόπι. Δοκιμάστε να βάλετε μερικές σταγόνες σε ένα λευκό πιάτο για να ελέγξετε ότι έχετε πετύχει τη σωστή κεχριμπαρένια απόχρωση.

•Συμβουλή επιτυχίας: Εάν φτιάχνετε την καραμέλα σε κατσαρολάκι, χρησιμοποιήστε το καπάκι του στην αρχή, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Το καπάκι θα παγιδεύσει τον ατμό και θα λιώσει τυχόν κρυστάλλους ζάχαρης από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αυτό θα διατηρήσει την καραμέλα διαυγή και ρευστή.

•Μια συμβουλή για εξαιρετικά γρήγορη καραμέλα είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμες καραμέλες βουτύρου. Ψιλοκόψτε τις στο Thermomix® και, στη συνέχεια, λιώστε για 3 λεπτά ή όσο χρειαστεί/75°C/ταχύτητα 1, ανάλογα με την ποσότητα.

Τι πρέπει να έχω υπόψη μου όταν φτιάχνω καραμέλα;

•Η καραμέλα φτιάχνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Χειριστείτε την με προσοχή και χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα ώστε να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Και κυρίως, αντισταθείτε στον πειρασμό να γλείψετε τη σπάτουλα προτού κρυώσει τελείως!

•Εάν τα υπολείμματα καραμέλας σκληρύνουν μέσα στον κάδο του Thermomix®, προσθέστε 1 λίτρο καυτό νερό βρύσης και ζεστάνετε για 10 λεπτά/70°C/ταχύτητα 1.

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω την καραμέλα;

Καθώς είναι νόστιμη, παχύρρευστη και κρεμώδης, είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να φάτε όλο το βαζάκι! Δοκιμάστε να την περιχύσετε πάνω σε παγωτό, να την προσθέσετε σε μείγμα για μπράουνις, ή να την βάλετε ανάμεσα σε δύο παντεσπάνια. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα και να τη μοιράσετε σε μικρά βάζα για να την κάνετε δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν!

Έχω φτιάξει καραμέλες toffee, παστελλάκι ή κηρήθρα. Τι πρέπει να κάνω τώρα;

Αφήστε τις λιχουδιές σας να κρυώσουν εντελώς προτού τις τυλίξετε καλά ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία από την ατμόσφαιρα. Σπάστε το παστελάκι ή την κηρήθρα με τα χέρια σας και βάλτε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρήστε την καραμέλα σε ένα αεροστεγές βάζο στο ψυγείο. Κόψτε τις καραμέλες toffee σε ομοιόμορφα σχήματα με ένα κοφτερό μαχαίρι, ζεσταίνοντας ή λαδώνοντας ελαφρώς το μαχαίρι ώστε να μην κολλήσει η καραμέλα. Για να έχουν τέλειο σχήμα, κάντε απαλές κινήσεις μπρος-πίσω με το μαχαίρι, αντί να το πιέσετε με δύναμη προς τα κάτω. Τυλίξτε τις καραμέλες toffee σε αντικολλητικό χαρτί, το οποίο έχετε κόψει σε τετράγωνα κομμάτια, και διατηρήστε τις σε ένα αεροστεγές δοχείο. Εάν κάνει ζέστη, ίσως είναι καλύτερα να βάλετε το δοχείο στο ψυγείο.

Σημαντική συμβουλή: Το καλοκαίρι, προσθέστε μια στρώση ρυζιού στη βάση του δοχείου και καλύψτε την με αντικολλητικό χαρτί, ώστε να απορροφήσει την υγρασία και να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις καραμέλες σας.

Πώς να κόψετε την καραμέλα

Ανακαλύψτε την καραμέλα στον κόσμο του Cookidoo®

Βρείτε συνταγές στις οποίες η καραμέλα είτε έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε συνοδεύει άλλα υλικά.

Θεσπέσιες συνταγές με καραμέλα