Όταν κάνει ζέστη, συνήθως προτιμάτε να φάτε κάτι ελαφρύ και δροσερό, που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα. Οι σαλάτες είναι το απόλυτο γεύμα που δεν χρειάζεται μαγείρεμα και μπορούν να προσαρμοστούν στα γούστα σας. Σερβίρετέ τες ως ελαφρύ ορεκτικό πριν από ένα κυρίως πιάτο, μαζί με ψητό κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ή ακόμη και ως πλήρες γεύμα. Μπορείτε να κόψετε σαλάτες και να τις συσκευάσετε, για να τις πάρετε είτε στη δουλειά για μεσημεριανό είτε στην παραλία ή στο πάρκο για ένα πικνίκ με την οικογένειά σας. Φυσικά, ο συνδυασμός των συστατικών εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και οι δυνατότητες είναι αμέτρητες!
Η σαλάτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δοκιμάσετε νέους συνδυασμούς γεύσεων και υφών. Για μια ανάμικτη και ισορροπημένη σαλάτα, απλώς φτιάξτε τη δική σας χρησιμοποιώντας ως βάση τα παρακάτω συστατικά.
• Βάση: Διαλέξτε ένα λαχανικό ή συνδυάστε πολλά. Πράσινα φύλλα (μαρούλι, κέιλ, ρόκα, σπανάκι), ψιλοκομμένο κόκκινο ή λευκό λάχανο, ζυμαρικά, ρύζι ή μαγειρεμένα δημητριακά, όπως κινόα, πλιγούρι ή ζέα.
• Ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά: Προσθέστε χρώμα και γεύση στη βάση σας, βάζοντας από πάνω μερικά από τα παρακάτω: αβοκάντο σε φέτες, τριμμένο καρότο, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, πιπεριές σε φέτες ή κυβάκια, αγγούρι ή κολοκυθάκι. Τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα καραμελωμένα ψητά καρότα, η κολοκύθα ή η γλυκοπατάτα προσδίδουν επιπλέον ουμάμι γεύση.
• Προαιρετική πρωτεΐνη: Προσθέστε λίγη πρωτεΐνη στη σαλάτα σας, για να τη μετατρέψετε σε κυρίως πιάτο. Σολομός στον ατμό ή καπνιστός, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σφιχτά αβγά ή τυρί… Όλα αποτελούν υπέροχες λύσεις. Για μια σαλάτα χωρίς κρέας, επιλέξτε τόφου, μαγειρεμένα φασόλια ή φακές.
• Φρούτα: Τα φρούτα χαρίζουν φρεσκάδα και γλύκα σε μια σαλάτα. Επιλέξτε φρούτα εποχής, για να τα απολαύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το μάνγκο συνδυάζεται ωραία με τον σολομό και τα κόκκινα μούρα είναι νόστιμα με κοτόπουλο. Δοκιμάστε να προσθέσετε ροδάκινα ή δαμάσκηνα σε μια σαλάτα με φρέσκια μοτσαρέλα ή να γαρνίρετε μια σαλάτα από φύλλα με αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκο, σύκο, κράνμπερι ή σουλτανίνα.
•Τραγανά υλικά: Το μυστικό για μια υπέροχη σαλάτα είναι το μείγμα υφών, οπότε δοκιμάστε να προσθέσετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς, σπόρους, κρουτόν ή λωρίδες τορτίγιας στη σαλάτα σας. Για να ενισχύσετε τις γεύσεις, καβουρδίστε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους πριν τους προσθέσετε.
• Άλλες γαρνιτούρες: Οι ελιές, τα φρέσκα μυρωδικά, τα βλαστάρια, οι αντζούγιες, η κάπαρη και το τουρσί θα κάνουν τη σαλάτα σας ακόμη πιο νόστιμη!
• Ντρέσινγκ: Για το φινίρισμα, περιχύστε τη σαλάτα με το αγαπημένο σας ντρέσινγκ. Τα ντρέσινγκ φτιάχνονται πανεύκολα με το Thermomix®. Δοκιμάστε το ντρέσινγκ γιαουρτιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο για λίγη δροσιά ή το γιαπωνέζικο ντρέσινγκ σουσαμιού για μια εξωτική γεύση.
Και πάνω από όλα, διασκεδάστε με την παρασκευή της σαλάτας σας! Ξεδιπλώστε τη δημιουργικότητά σας και αναμείξτε συστατικά με διαφορετικές υφές, γεύσεις και χρώματα. Σερβίρετε τη σαλάτα σας ανακατεμένη σε ένα μπολ ή ένα τάπερ κολατσιού, παρουσιάστε τη σε στρώσεις σε ένα βάζο ή σερβίρετε τα υλικά της χωριστά σε μια πιατέλα, ώστε οι καλεσμένοι να διαλέξουν υλικά. Χρησιμοποιήστε δαχτυλίδια σερβιρίσματος, για να στήσετε κομψά τα υλικά της σαλάτας. Στις σαλάτες που περιέχουν πράσινα φύλλα, φροντίστε να προσθέσετε το ντρέσινγκ λίγο πριν το σερβίρισμα, για να διατηρήσετε τα υλικά φρέσκα και τραγανά.
• Πλύσιμο του μαρουλιού και των υπόλοιπων συστατικών: Χρησιμοποιήστε τον δίσκο του Varoma, για να πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια σκεπάστε τον με το καπάκι του Varoma και ανακινήστε καλά, για να φύγει το πολύ νερό.
• Κόψιμο: Κόψτε τα μαλακά λαχανικά, τα φρούτα ή τα σφιχτά αβγά (3-4 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4). Για τα σκληρά λαχανικά, αρκούν 3-4 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5. Για να κόψετε το μαρούλι, τοποθετήστε τα φύλλα στο μπολ ανάμειξης, καλύψτε τα με περίπου ένα κιλό νερό και κόψτε τα 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα με τον δίσκο του Varoma.
• Τρίψιμο: Τοποθετήστε το ξεκοκαλισμένο και μαγειρεμένο κρέας χωρίς σάλτσα στο μπολ ανάμειξης και τρίψτε το για 4-5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.