Είτε μαγειρεύετε με το TM5 είτε χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Sous-vide του TM6, μπορείτε να εντυπωσιάζετε κάθε φορά φίλους και συγγενείς με κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά και φρούτα άψογα μαγειρεμένα, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική που λατρεύουν οι σεφ όλου του κόσμου.
Το Sous-vide είναι μια ακριβής και ήπια μέθοδος μαγειρέματος κατά την οποία το φαγητό τοποθετείται σε μπεν-μαρί, προστατευμένο από ένα αεροστεγές σακουλάκι ασφαλές για τρόφιμα, και μαγειρεύεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Το μαγείρεμα του φαγητού σε σφραγισμένο σακουλάκι εγκλωβίζει όλες τις φυσικές γεύσεις και τα θρεπτικά οφέλη, ενώ αποτελεί έναν εξαιρετικά απλό τρόπο μαγειρέματος. Με τη δυνατότητα του Thermomix® να ελέγχει τη θερμοκρασία ανά 1°C, επιτυγχάνεται απόλυτη ακρίβεια, ενώ με το κάλυμμα λεπίδων προστατεύονται τα σακουλάκια Sous-vide.
Σφράγιση για τα σακουλάκια: Υπάρχουν δύο τρόποι για να σφραγίσετε τα σακουλάκια: είτε με το χέρι, βυθίζοντας στο νερό τα ανθεκτικά στη θερμότητα σακουλάκια με φερμουάρ ώστε να αφαιρέσετε τον αέρα, είτε χρησιμοποιώντας στεγανοποιητικό κενού. Όταν πρόκειται να επιλέξετε μια μέθοδο, αποφασίστε βάσει της συνταγής που εκτελείτε. Εάν υπάρχουν υγρά στο σακουλάκι, επιλέξτε τη μέθοδο βύθισης στο νερό. Η μέθοδος με το στεγανοποιητικό κενού είναι πιο αποτελεσματική για συνταγές όπου δεν υπάρχουν υγρά στο σακουλάκι.
Για τη μέθοδο βύθισης στο νερό: Τοποθετήστε τα τρόφιμα σε σακουλάκια υψηλής ποιότητας με φερμουάρ (όχι σε σακουλάκια από πολυαιθυλένιο). Βρείτε σακουλάκια χωρίς BPA (δισφαινόλη Α), τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα σε μεγάλα καταστήματα. Γεμίστε τον νεροχύτη ή ένα μεγάλο μπολ με νερό και, στη συνέχεια, σφραγίστε το σακουλάκι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 3 cm. Βυθίστε το σακουλάκι, αφήνοντας το ανοιχτό σφράγισμα έξω από το νερό. Η πίεση του νερού θα αναγκάσει τον αέρα να βγει έξω. Σφραγίστε πλήρως το σακουλάκι πριν το βυθίσετε εντελώς ώστε να αφαιρεθεί όλος ο αέρας.
Έξυπνη προετοιμασία: Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε τα υλικά σας περίπου στο ίδιο μέγεθος και πάχος. Καρυκεύστε καλά και τοποθετήστε τα στο σακουλάκι ή τα σακουλάκια, στρώνοντας τα υλικά όσο πιο επίπεδα γίνεται.
Ενίσχυση γεύσης: Το μαρινάρισμα των σκληρών κομματιών κρέατος τα μαλακώνει, ενώ παράλληλα εντείνει τη γεύση τους. Για αυτές τις συνταγές, προσθέστε λίγη από τη μαρινάδα στο σακουλάκι Sous-vide και χρησιμοποιήστε τη μέθοδο βύθισης στο νερό για να σφραγίσετε τα σακουλάκια.
•Πρέπει να προσθέσετε στο νερό τον χυμό μισού λεμονιού ή ένα επίπεδο κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) για την προστασία του κάδου. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον όγκο που καταλαμβάνουν τα σακουλάκια. Προσθέστε αρκετό νερό ώστε να βυθιστούν πλήρως τα σακουλάκια, αλλά όχι περισσότερο από το μέγιστο επίπεδο πλήρωσης.
•Χρησιμοποιήστε τα σακουλάκια κενού αέρος μόνο μία φορά.
•Για το μαγείρεμα Sous-vide, σας συνιστούμε να αγοράζετε κατεψυγμένα ψάρια ή θαλασσινά που έχουν καταψυχθεί τουλάχιστον στους -20°C για 24 ώρες. Ξεπαγώνετέ τα πριν από το μαγείρεμα.
•Σπαράγγια: 150 g καθαρισμένα σπαράγγια μήκους 14 cm Sous-vide/15 λεπ. στους 82ºC
•Σολομός: 150 g φιλέτο φρέσκου σολομού πάχους 3 cm Sous-vide/45 λεπ. στους 55ºC
•Μέτρια ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο: 180-200 g φιλέτο πάχους 3 cm Sous-vide/1 ώρα 30 λεπ. στους 54ºC
•Μοσχαρίσιο ψαρονέφρι: 600-800 g ψαρονέφρι πάχους 5-6 cm, κομμένο στα 2 Sous-vide/12 ώρες στους 85ºC
•Χοιρινή μπριζόλα: 350 g μπριζόλα πάχους 3,5 cm Sous-vide/1 ώρα 30 λεπ. στους 70ºC
•Χοιρινά μάγουλα: 100-150 g μάγουλα Sous-vide/8 ώρες στους 85ºC
•Στήθος κοτόπουλου: 250-300 g στήθος πάχους 2-3 cm Sous-vide/1 ώρα 30 λεπ. στους 72ºC
•Βερίκοκα: 300-350 g, 3 βερίκοκα κομμένα στη μέση Sous-vide/1 ώρα στους 80ºC
*Σημείωση:
•Αυτές είναι οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι αναφοράς μετά τη θέρμανση του νερού.
•Εάν τα υλικά σας έχουν διαφορετικό βάρος ή πάχος, προσαρμόστε τους χρόνους.
•Το καψάλισμα του κρέατος και των πουλερικών μετά το μαγείρεμα Sous-vide προσθέτει γεύση.
•Το μαρινάρισμα του κρέατος και των πουλερικών πριν από το μαγείρεμα προσθέτει γεύση.