Thermomix® it Yourself – Μαρμελάδες

Η σπιτική μαρμελάδα με το Thermomix®, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά απολαυστική, αποτελεί και ένα βασικό τρόφιμο για την κουζίνα σας. Ένα βαζάκι μαρμελάδα που έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας είναι πάντα πολύ καλύτερη από τη μαρμελάδα του εμπορίου και αποτελεί ένα νόστιμο γλυκό συνοδευτικό.

Για να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα, το μόνο που χρειάζεστε είναι φρούτα, χυμό λεμονιού και ζάχαρη. Το πώς θα επιλέξετε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα σας είναι δική σας επιλογή. Αξιοποιήστε τα όμορφα εποχικά μούρα φτιάχνοντας την κλασική μας μαρμελάδα φράουλας, ιδανική για άλειμμα σε φρεσκοψημένο ψωμί ή κρουασάν. Εναλλακτικά, τολμήστε να αναμείξετε δύο φρούτα, όπως κάναμε εμείς στη μαρμελάδα με μήλα και δαμάσκηνα, που συνδυάζεται τέλεια με φρυγανισμένο ψωμί και βούτυρο.

Οι βασικότερες συμβουλές μας για την παρασκευή μαρμελάδας:

Όσο φρεσκότερα είναι τα φρούτα, τόσο το καλύτερο

Τα φρέσκα και ελαφρώς άγουρα φρούτα είναι πάντα καλύτερα για την παρασκευή μαρμελάδας. Τα υπερβολικά ώριμα και μαλακά φρούτα χάνουν ένα μέρος της οξύτητάς τους, η οποία είναι απαραίτητη για να πήξει σωστά η μαρμελάδα.

Έχετε υπόψη την πηκτίνη!

Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει σε ορισμένα φρούτα, όπως τα φραγκοστάφυλα, τα μήλα, τα κεράσια και τα κράνμπερι. Η προσθήκη ζάχαρης κατά το ζέσταμα των φρούτων βοηθά τη μαρμελάδα να πήξει. Αν χρησιμοποιείτε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, όπως τα αχλάδια, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον πηκτίνη στο μείγμα.

Τι είδος ζάχαρης να χρησιμοποιήσω;

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το καλύτερο είδος ζάχαρης για σπιτική μαρμελάδα. Εξαρτάται πολύ από τα φρούτα που έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε. Ορισμένα σάκχαρα περιέχουν πηκτίνη και ορισμένα όχι. Προσπαθήστε να πετύχετε μια ισορροπία πηκτίνης με τα φρούτα και τη ζάχαρη που θα επιλέξετε, ώστε η μαρμελάδα σας να αλείφεται τέλεια.

• Ζάχαρη για μαρμελάδες (περιέχει πηκτίνη): Οι κόκκοι της είναι μεγαλύτεροι, γεγονός που προσδίδει στη μαρμελάδα καλύτερη πυκνότητα. Το μειονέκτημα είναι ότι ίσως είναι πιο ακριβή από την κανονική κρυσταλλική ζάχαρη.

• Ζάχαρη συντήρησης: Είναι η ζάχαρη που προτείνουμε αν χρησιμοποιείτε φρούτα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Αυτή η ζάχαρη διαλύεται αργά κατά το μαγείρεμα και βοηθά τη μαρμελάδα να δέσει.

• Κρυσταλλική ζάχαρη: Είναι καλύτερη για φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, όπως τα κεράσια, οι φράουλες και τα σταφύλια. Είναι φθηνότερη από τις άλλες, αλλά η μαρμελάδα σας μπορεί να βγει ελαφρώς πιο ρευστή από ό,τι αν χρησιμοποιήσετε ζάχαρη συντήρησης ή ζάχαρη για μαρμελάδες.

• Ζάχαρη άχνη: Οι κόκκοι της ζάχαρης άχνης είναι μικρότεροι, που σημαίνει ότι διαλύονται πιο γρήγορα. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το να καεί η μαρμελάδα σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπιτικές μαρμελάδες και κομπόστες, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θαμπό!

• Χωρίς ζάχαρη (και χωρίς ενοχές): Το καλύτερο με τα σπιτικά φαγητά είναι ότι εσείς αποφασίζετε τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε. Αν προτιμάτε μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, χρησιμοποιήστε χυμό φρούτων ή κάποια γλυκαντική ουσία.

Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένα βάζα

Συντηρήστε τις νόστιμες λιχουδιές σας σε πεντακάθαρα δοχεία και, έτσι, οι μαρμελάδες και οι κομπόστες σας θα παραμείνουν φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα. Αφού αποστειρώσετε τα βάζα μαρμελάδας, μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κορδέλες, κομμάτια υφάσματος ή όμορφες ετικέτες.

Κάντε έκπληξη στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Στο Cookidoo® θα βρείτε παλιές αγαπημένες συνταγές, ιδανικές για να ομορφύνετε το πρόγευμα σας, καθώς και ιδιαίτερες και μοναδικές νέες γεύσεις, για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσες τις τούρτες και τις τάρτες σας ή να αναδείξετε αλλαντικά και τυριά.

Ιδέες για μαρμελάδες