Wielkanocny baranek z makiem

Wielkanocny baranek z makiem

4.8 56 βαθμολογίες
Προετοιμασία 40 λεπτ.
Σύνολο 2ωρ. 15 λεπτ.
24 porcji

Υλικά

Ciasto drożdżowe
  • rumu (patrz wariant)
    15 g
  • mleka
    230 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    90 g
  • cukru
    50 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g
    20 g cukru wanilinowego
  • miodu
    1 łyżeczka
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • żółtko
    1
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżeczka
Masa makowa i formowanie baranka
  • maku
    160 g
  • cukru
    50 g
  • mleka
    80 g
  • masła pokrojonego na kawalki
    30 g
  • rumu (patrz wariant)
    15 g
  • powideł śliwkowych
    40 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżeczka
  • mąka pszenna do oprószenia
  • białko roztrzepane
    1
  • rodzynki do dekoracji
    3

Διατροφή ανά 1 porcję

Θερμίδες 185.4 kcal / 775.8 kJ
Πρωτεΐνη 4.5 g
Λιπαρά 7.7 g
Υδατάνθρακες 24.6 g
Φυτικές ίνες 2.2 g
Κορεσμένα λιπαρά 3.3 g
Νάτριο 27.3 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100.000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο των 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς καμία δέσμευση.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων