Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

4.7 3 βαθμολογίες
Προετοιμασία 40 λεπτ.
Σύνολο 16ωρ. 10 λεπτ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 320 g wody
  • 320 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 300 g mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 70 g wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 25 g smalcu ze skwarkami
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)

Βαθμός δυσκολίας

μέτρια


Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 86 kcal / 359.8 kJ
Πρωτεΐνη 2.5 g
Λιπαρά 1.3 g
Υδατάνθρακες 16.6 g
Φυτικές ίνες 2.6 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.4 g
Νάτριο 225.2 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100 000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς δεσμεύσεις.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων