Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

4.9 24 βαθμολογίες
Προετοιμασία 40 λεπτ.
Σύνολο 14ωρ. 30 λεπτ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 220 g wody
  • 160 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody
  • 1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g wody
  • 10 g cukru
    10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 5 g drożdży świeżych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba (προαιρετικό πεδίο) (patrz wskazówka)
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Βαθμός δυσκολίας

μέτρια


Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 86.6 kcal / 362.5 kJ
Πρωτεΐνη 2.8 g
Λιπαρά 0.4 g
Υδατάνθρακες 18.1 g
Φυτικές ίνες 1.7 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.1 g
Νάτριο 186.4 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100 000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς δεσμεύσεις.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων