Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

4.4 16 βαθμολογίες
Προετοιμασία 30 λεπτ.
Σύνολο 16ωρ. 45 λεπτ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    280 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    220 g
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
  • bułki tartej
    50 g
  • wody
    100 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    200 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    150 g
  • wody
    100 g
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
    2 - 3 łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    10 g
  • nasion kopru włoskiego, suszonych (προαιρετικό πεδίο)
    2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 90 kcal / 376.4 kJ
Πρωτεΐνη 2.8 g
Λιπαρά 0.9 g
Υδατάνθρακες 18 g
Φυτικές ίνες 2 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.1 g
Νάτριο 239.4 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100.000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς δεσμεύσεις.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων