Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)

4.3 17 βαθμολογίες
Προετοιμασία 30 λεπτ.
Σύνολο 16ωρ. 45 λεπτ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 280 g wody
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 220 g mąki żytniej typu 720-1150
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 100 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (προαιρετικό πεδίο)
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Βαθμός δυσκολίας

μέτρια


Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 90 kcal / 376.4 kJ
Πρωτεΐνη 2.8 g
Λιπαρά 0.9 g
Υδατάνθρακες 18 g
Φυτικές ίνες 2 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.1 g
Νάτριο 239.4 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100 000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς δεσμεύσεις.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων