Chleb na maślance i zakwasie

Chleb na maślance i zakwasie

4.7 43 βαθμολογίες
Προετοιμασία 20 λεπτ.
Σύνολο 18ωρ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    150 g
  • mąki żytniej razowej
    120 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • maślanki
    200 g
  • wody
    150 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    250 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    150 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    100 g
  • ekstraktu słodowego w proszku
    10 g
    10 g miodu
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • soli
    2 łyżeczki
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    2 łyżki

Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 95.4 kcal / 399.2 kJ
Πρωτεΐνη 3.2 g
Λιπαρά 1.6 g
Υδατάνθρακες 17.8 g
Φυτικές ίνες 2.4 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.2 g
Νάτριο 195.6 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100.000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο των 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς καμία δέσμευση.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων