Chleb na maślance i zakwasie

Chleb na maślance i zakwasie

4.7 47 βαθμολογίες
Προετοιμασία 20 λεπτ.
Σύνολο 18ωρ.
26 kromek

Υλικά

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 150 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 200 g maślanki
  • 150 g wody
  • 250 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    10 g miodu
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia

Βαθμός δυσκολίας

μέτρια


Διατροφή ανά 1 kromkę

Θερμίδες 95.4 kcal / 399.2 kJ
Πρωτεΐνη 3.2 g
Λιπαρά 1.6 g
Υδατάνθρακες 17.8 g
Φυτικές ίνες 2.4 g
Κορεσμένα λιπαρά 0.2 g
Νάτριο 195.6 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100 000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο των 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς καμία δέσμευση.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων