Dal makhani z soczewicy

Dal makhani z soczewicy

4.5 131 βαθμολογίες
Προετοιμασία 10 λεπτ.
Σύνολο 50 λεπτ.
4 porcje

Υλικά

Masło klarowane ghee
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki
Pasta czosnkowo-imbirowa
  • 100 g ząbków czosnku
  • 100 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g oleju
Dahl makhani z soczewicy
  • 1000 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 10 - 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 ziarna kardamonu, całego
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 150 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 2 zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • ¼ - ½ łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
    ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 3 goździki
  • śmietana, min. 30% tłuszczu do dekoracji
  • liście kolendry, świeże drobno posiekane, do posypania

Διατροφή ανά 1 porcję

Θερμίδες 540.8 kcal / 2262.8 kJ
Πρωτεΐνη 15.7 g
Λιπαρά 32.4 g
Υδατάνθρακες 51.7 g
Φυτικές ίνες 8.2 g
Κορεσμένα λιπαρά 6.7 g
Νάτριο 1480.1 mg

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε;

Αυτή η συνταγή και περισσότερες από 100.000 άλλες σας περιμένουν!

Εγγραφείτε στη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο των 30 ημερών και ανακαλύψτε τον κόσμο του Cookidoo®. Χωρίς καμία δέσμευση.

Δωρεάν εγγραφή Περισσότερες πληροφορίες


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Εμφάνιση όλων